вівторок, 8 грудня 2015 р.

Завітайте до Бобринецького районного музею ім. М.К. Смоленчука

Бобринецький районний музей заснований у 1959 році М.К.Смоленчуком, з 2009 року музей носить його ім»я.
У чотирьох залах площею 250 кв.м можна дізнатися про історію краю з експонатів, що належали до первісно – общинного ладу аж до нашого сьогодення. Експозиції першого залу – це знахідки місцевих краєзнавців. Тут знаходяться: відщепи, крем’яні вироби, ритуальні речі, знаряддя праці періоду Трипільської культури. Про скіфський період краю нагадує Скіфська баба. Є експонати козацької доби – гарматні ядра, зброя, козацька церковна книга. В цьому ж залі захоплюються відвідувачі роботами народних умільців. Особливою прикрасою є «Рушник – оберіг району». У другому залі «Бобринець і бобринчани» є вироби місцевих  підприємців ХІХ – ХХ століть.  Черепиця, цегла родини Бронштейнів та інших виробників, посуд заводів Кузнєцова, виготовлених з цінного місцевого м’юдівського коаліну. Цікава експозиція присвячена М.Л.Кропивницькому і І. Карпенку – Карому та їх творчим родинам.

Приверне увагу експозиція, що розповідає про родину Бронштейнів. У музеї зберігаються речі, що належали родині — фото будинків, кахлі з їх будинку на хуторі Янівка. У третьому залі  музею – історія Бобринеччини в роки Великої Вітчизняної війни. Четвертий зал – «Українська світлиця» з безцінними рушниками, речами селянського побуту.
У музеї проходять екскурсії, зустрічі з цікавими людьми. Відбуваються виставки робіт народних умільців різних вікових категорій, організовуються майстер – класи, експонуються пересувні фотовиставки. Варто відвідати Батьківщину заснування українського професійного театру та дізнатися про життя та діяльність М.Кропивницького, І. Тобілевича в місті Бобринець, людини непересічної вдачі Л.Троцького, творчих людей — П.Тодоровського, А.Вишневського та інших видатних людей краю.

Джерело:http://ridna.ua/museums/bobrynetskyj-rajonnyj-muzej-imeni-m-smolenchuka/

Немає коментарів:

Дописати коментар